maanantai 18. helmikuuta 2008

Sosiaaliset opettajat verkossa


Oman koulun viimeisimmät kuulumiset liittyvät Moodlessa olevan Rehtorin kanslian käytettävyyden paranteluun. TVT-tukihenkilönä ja moodevastaavana autan vielä paria opettajaa moodlen saloihin. Näytän heille, kuinka helppoa tunnusten haku ja kanslian keskustelufoorumien käyttö on. Lähes kaikki opettajat siellä jo ovatkin, muutamat ovat tehneet lähinnä lähiopetuksen tueksi moodle-kursseja.

Opeporukkamme on varmaan keskimääräistä sosiaalisempaa ja puheliaampaa. Sitä olen itsekin. Onkin haaste yrittää selittää, miksi mielestäni verkkokeskustelu voi jossain tapauksissa jopa voittaa kasvokkain keskustelun. Varsinkin nyt, kun abit ovat lähteneet ja opettajilla vähemmän tunteja, on vaikeaa saada porukkaa jakamaan näkemyksiään saman pöydän ääreen. Opekokouksissa kyllä keskustellaan, mutta yleensä siellä pyritään ratkaisuihin, eikä hitaammalle hauduttelulle ole aikaa.

No, molempia tarvitaan, en todellakaan ajattele, että koko opettajakuntaa koskevan keskustelun voisi siirtää verkkoon :)
Ajatelkaa niitä hymiöiden määrää, jota tarvittaisi, että lukija ymmärtäisi oikean sävyn, sen tunnepuolen, jonka kirjoittaja viestiinsä haluaa. Esimerkkejä on siitä, kuinka lyhyt ja asiallisesti asiassa pysyvä email-viesti on tulkittu tylyksi ja loukkaavaksi, vaikka se ei sitä ole tarkoittanut olla. Verkkoviestintä ei ole helppoa - ei se ole helppoa aina kasvokkainkaan.

Bye the way: ENorssista löytyi mukava keittokirja aloitteleville verkko-opettajille.

perjantai 15. helmikuuta 2008

Info-TV


Koulullemme on suunniteltu info-TV:n tapaista systeemiä. Se auttaisi erityisesti tilanteissa, joissa pitää saada parin vuorokauden sisällä tietoa opiskelijoille tai koulussa vierailijoille. Ilmoitustauluja on useammassakin kerroksessa, mutta niiden lukeminen ei kuulu kaikkien harrastuksiin. Kuulutukset kesken tuntien häiritsevät, välitunneilla eivät kuulu kunnolla...

Systeemi on rakennettu siten, että parhaitten kulkuyhteyksien varrella on kaksi littunäyttöä. Aluksi käytämme 19" näyttöjä, jotka saimme suht vaivatta käyttöömme. Kunhan hommaa on testattu ja toimivuus todettu, siirrymme suurempiin taulutelkkareihin.

Kopiokonehuoneessa on vanha tietokone, joka tyhjennetään pelkästään info-tv:n pyöritykseen. Käytävien näytöt toimivat sen koneen lisänäyttöinä. Tarkoitus on tehdä infodiat PowerPointilla. Atk-vastaavan kanssa hiotaan vielä systeemiä: kuka päivittää, laittaa koneen päälle, poistaa vanhat tiedot yms. Kerron myöhemmin mitä ratkaisuja teimme. Aika hyviä ideoita meillä oli jo :)

Antakaapas kokeneet vinkkejä! kannattaako ottaa tumma esityspohja ja vaalea teksti vai päinvastoin? Kuinka kauan yksi dia kannattaa näyttää? (3-5 sek?) Millaisia ongelmia / hyviä kokemuksia teillä on ollut info-tv:n käytössä?

lauantai 2. helmikuuta 2008

Kuumia pottuja

Välillä koulussa harmitellaan joidenkin lukioon tulevien opiskelijoiden heikkoja perustaitoja. Sellaisten harjoitteluun sopisi loistavasti tällaiset harjoitukset.
Kone ei väsy antamaan vinkkejä ja tehtävien ratkomista voi aikatauluttaa oman mielen mukaan. Moodleenkin voi yhdistää HotPotatoes -tehtäviä, joten siellähän voisi olla vaikka tukiopetusalusta, jossa opiskelija voi treenata ja opettaja näkee helposti tulokset.
Olen tehnyt viime vuonna muutaman sanaristikon ja "raahaa" oikeat sanaparit rinnakkain -tehtäviä. Innostuin vähän ja taidan tehdä ensi jakson filosofian läksyt käsitteiden määrittelyistä kuumiksi potuiksi... Aivan mainiot ohjeet löytyvät vaikka täältä.

perjantai 1. helmikuuta 2008

Gallup

Kurkkasin huvikseni Bloggerin asetuksia ja sivun rakenneosasia. Siellähän oli kaikenlaista mielenkiintoista. Voisin laitella videopalkkiin pyörimään YouTuben tai Googlevideon löytöjä. Hmmm. Voisi tulla aika levoton olo. Toisaalta valokuvista tehtävä diaesitys on juuri sellaista, mitä olen kaivannut. Pitääpä kokeilla. Testasin gallup-toimintoa ja toivon, että opettaja-lukijat kertoisivat luokkansa varusteista... paitsi gallupin kokeilua, kiinnostaa itse aihekin. Meidän koulussa edetään paraikaa asiassa.

TVT-rintaman tapahtumia


Aluksi oman koulun kuulumisia. Hitaasti eikä kuitenkaan ihan varmasti etenee tvt-asiat. On uskomatonta, kuinka kauan jonkin valmiiksi suunnitellun, osittain toteutetun ja rahoitetunkin homman loppuunsaattaminen saattaa viedä. Esimerkiksi info-tv:t, joita koulullemme on suunniteltu reilu vuosi.
  • tv:t on varattu -> näyttötauluiksi
  • piuhat on vedetty viime kesänä seinään -> virtaa ym. on
  • ohjelma, jolla infoa pyöritetään on kunnossa
Kaiken järjen mukaan tiedotusasiat pitäisi siis saada hoitumaan, mutta tällä hetkellä odotamme ainakin telineitä, joihin tv:t kiinnitetään ja ihmettelemme, kuka tietää tarkat tiedot kesällä vedettyjen piuhojen laadusta ja paikoista... Tiimityö on todella tärkeää, joskus se voi johtaa siihenkin, että ei ole ketään, joka olisi perillä kaikista asioihin vaikuttavista yksityiskohdista. No "Toivossa eletään, sanoi lapamato"...

Säästin iloiset tvt-asiat loppuun! Kouluun on hankittu iltalukion toimesta kaksi dokumenttikameraa. Jokainen lukija voi flashvideon yläreunan sanoja klikkailemalla testata virtuaalista kaukosäädintä ja kokeilla joitain kameran toiminnoista. Löysin myös mainion flash-kuvan, jolla havainnollistetaan dokukameran ja SmartBoardin yhteistoimintaa. Tuo interaktiivinen valkotaulu on meillä yhdessä pienemmässä luokkatilassa, kaikkien opettajien käytettävissä. Löysin tukisivutkin, jotka voisivat antaa hyviä vinkkejä taulun käyttöön.

Oman luokkaani tulen saamaan tänä keväänä dataprojektorin eli tykin. Jihuu! Ensimmäisen kerran meillä on vuosien päähän tehty hankintasuunnitelma, jonka mukaan edetään. Jossain vaiheessa meilläkin jokaisessa luokassa on tietokone, dataprojektori ym. tarpeellinen verkon käyttöön opetuksessa. Vauvalomilta kouluumme palannut ATK-vastaava rakensi sen listan. Hän ja luokkien äänestä ja kuvasta huolehtiva AV-vastaava ovat molemmat ihania tyyppejä. Minun koodini on tvt-tukihenkilö ja mielestäni olemme mainio tiimi. Kuulumme kaikki kolme koulumme kehittämistiimiin, jossa on myös 4 muuta eri aineiden opettajaa. Viime vuoden loppuun mennessä saimme valmiiksi päivitetyn tietostrategian koulullemme.

Joten kaikenlaista mielenkiintoista on tapahtunut ja tapahtuu, vaikka blogi onkin ollut hiljaisemmassa vaiheessa.