maanantai 18. elokuuta 2008

Englannin opetv

Olipas mielenkiintoista katsella Teachers TV-sivustoja. Englanninkielisiä, yleensä 15 minuuttia kestäviä videoita eri oppiaineisiin. Parhaimmillaan videoihin liittyi oheismateriaalia. Esimerkkinä hindulaisuuden pelastustiet. Ohjelma ja materiaalia samalla sivustolla. Lukiolaisten luulisi ymmärtävän jo tuon englanninkin.

torstai 14. elokuuta 2008

Villilapset

...en tarkoita ylivilkasta opiskelijaryhmää, vaan psykologiassa esiintyvää käsitettä. Kummasti vanha tuttu moniste, jossa kerrottiin viidestä erilaisesta villilapsesta, tuli elävämmäksi ja vieläkin riipaisevammaksi kun katsoimme tätä Genie-nimisestä tytöstä.

keskiviikko 13. elokuuta 2008

Raporttia ensimmäisestä päivästä (jälkeen dataprojektorin)

Uskonto Suomessa -abikurssin aloitusta. Eilisen johdannon jälkeen vedettiin aamun kaksoistunti klo 8-10 :)
Opiskelijat olivat referoineet kuuteen osaan jakamani Kirkon tutkimuskeskuksen ja Kati Niemelän raportin suomalaisten uskonnollisuudesta. Koko artikkelin liitin kurssimme moodle-alustalle, jotta jokainen voi halutessaan palata siihen.
Jatkoimme muistiinpanoilla uskonnon vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisten elämään. Kalvon sijasta kirjoitinkin asiat kannettavalle, fontti 32 ja heijastin dataprojektorilla seinälle. Toki tallensin kaiken tulevaa käyttöä varten.
Sitten siirryimme kirkkotaiteeseen. Aloimme viertuaalikierroksen Tampereen tuomiokirkon freskoja, lasimaalauksia ja mm. Simbergin aikoinaan pahennustakin herättäneitä maalauksia tarkastellen.
Katsoimme DVD:ltä tykin kautta pari pätkää kesäisestä Tampereen uuden piispan, Matti Revon vihkimisestä virkaansa.
Siirryimme Kymenlaakson kirkkoihin, tsekkasimme tiedot jokaisen opiskelijan ja opettajan "kotikirkoista" sekä tutustuimme kuvagallerian yksityiskohtiin.
Seuraavaksi teimme virtuaalikierroksen vaikuttavassa Petäjäveden hirsikirkossa, tutustuimme Pohjois-Savon kirkkotaiteeseen "Pyhimyksiä ja paholaisia", sekä tutkimme suomaisille uniikin vaivaisukkopatsaiden kuvia ja käyttöä.
Kirkkotaidelinkit tietysti Moodlealustalle myöhempääkin tutkimista varten.
Sain siis toimintaan eilisen aikana luokassani tykin ja tietokoneen. Verkkoyhteys toimii ja olen lievästi sanoen innoissani. Haluaisin löytää joka päivälle kaikenlaista mielenkiintoista, jota käyttää opetuksessa. Nyt se ei ole välineistä kiinni.

sunnuntai 10. elokuuta 2008

Tuliko hahmotushäiriö vai uusi oivallus?

Taas testaillaan... Anne kommentoi edelliseen tekstiin ja kätevästi luin kommentit gmailia käyttäessäni. Gmailiin tulevat myös muutamat Facebook- kaveripyynnöt ja moni muu sosiaalisen netin juttu.
Huomasin, että muutaman kuukauden aikana on verkkomaailmassa tullut kymmenkaupalla kaikenlaista sovellusta ja ohjelmaa. Ei perässä pysy. Muutamat omat maamerkit ovat tärkeitä, ja sitten aina välillä kokeilen uusia. Opeblogin ja Annen esimerkin innoittamana siis toimeen. Hauska koe oli katsoa, miltä uskonnon kertaukurssini opetussuunnitelman osa näyttää Wordle-ohjelman avulla käsiteltynä. Siinä voipi meditoida hetken jos toisenkin...

perjantai 8. elokuuta 2008

Tämä on hyvä muistaa

Päädyin surffatessa Slideshare- ohjelmaan ja huomasin monenlaisia pikku nappuloita, joiden avulla esityksen voi liittää erilaisiin ohjelmiin. Testasin Blogger-nappulaa ja a vot - tännehän se ilmestyi, hauska ja mielenkiintoinen esitys muistuttamaan tappavista Powerpoint-esityksistä ja sitten niistä paremmista. Tätä pitää minunkin sulatella, kun piirtoheittimen sijaan pääsen käyttämään dataprojektoria.
Death by PowerPoint

From: thecroaker, 1 year ago





Fighting death by PowerPoint... How to make a presentation and not to bore your audience to death.


SlideShare Link

torstai 7. elokuuta 2008

Portaaleja pirstaleina

Alati kasvavan ja laajenevan nettimaailman ongelmana on varmastikin tiedon löytäminen. Mistä ne aarteet saisi kaivettua esille? Erilaiset portaalit ja linkkilistat pyrkivät kokoamaan hyvää aineistoa yhdelle sivulle. Omassa tiedonhaussani olen usein huomannut, että päällekkäisiä ja osittain vanhentuneitakin listoja ja portaaleja on jo niin paljon, ettei niistä oman alankaan sivuista kaikista ole tietoa. Johtaako tämä siihen, että jokaisella enemmän verkkoa käyttävällä on omat kirjanmerkkinsä tai suosikkinsa, joita sitten jaetaan sosiaalisesti verkossa? Kuten Delicious, joka on viime vierailun jälkeen erinäköinen kuin aiemmin, tässäuudistusten esittely. Vai onko jokin taho, jonka portaali on mahdollisimman kattava ja laadukas siten, että sen varassa voisi aika pitkälle toimia?
Makupalat-linkkikirjasto on laajasti tunnettu, Opetushallituskin on kerännyt hyvää verkkomateriaalia esimerkkinä uskonnon opetus.

keskiviikko 6. elokuuta 2008

Verkko-opettajan opas Tampereelta

on hyvin selkeä. Siinä on erikseen selvitetty meilläkin käytössä olevan Moodlen ominaisuuksia. Itselleni mielenkiintoinen oli esimerkki uskonnon viimeisestä valtakunnallisesta kurssista ue5, jota alan muutaman päivän kuluttua opettamaan lähiopetuksena,mutta moodlea ja verkon aarteita uudella lailla hyödyntäen (tämä on suunnitelmana). Hienoa Tampere!

Löytöretkellä

Ryhdyin etsimään CC-lisenssillä tms. verkosta löytyvää materiaalia, jota voisin käyttää omassakin opetuksessa. Omat tekniset taidot riittävät lähinnä valokuvien ottamiseen ja Powerpoint-diasarjojen tekemiseen. Nuoret ovat tottuneet komeaan kuvakieleen. Olen päättänyt, että ikivanhat (80-90-luvuilta) tuhruiset monisteet saavat lähteä. Ei niitä ilkeä enää käyttää, vaikka asia olisi ok. Kuvat tuntuvat vanhenevan jossain viidessä vuodessa, ihmisten silmälasit ja hiustyylit tuppaavat vaikuttamaan koomisilta. Tahatonta komiikkaa saan aikaan myös muistelemalla opiskeluaikoja 80-luvun loppupuolella, kun opiskelijat ovat syntyneet 1990.
Siis päivitetään varastoja ja raikastetaan omaa pääkoppaakin. Löytöretkellä tarttui heti mainio kuvaa ja ääntä yhdistävä kirkkohistoriaan liittyvä juttu Savonlinnasta. Muihinkin aineisiin liittyvää siellä on. Hienoa Virpi Loikkanen (Savonlinnan lyseon lukio) ja Kati Saramäki (Sulkavan lukio)!!!

tiistai 5. elokuuta 2008

Lomaltapaluufiiliksiä


Meinasi jokin alakulo iskeä, kun huomasin, että viikko lomaa jäljellä. Ei auttanut järkiajattelu, että sehän on pitkä aika ja loma on ollut tosi kiva ja virkistävä... Löysin netistä hyvän jutun aiheesta. Haluan jakaa sen nyt muille mahdollisesti lomaltapaluuahdistuksesta huolta ottaville. En tietty muistanut, mistä sen löysin, mutta kaverini kuukkeli auttoi. Muistin sanat loma ja pehmeä lasku ja hokkus pokkus, sieltähän se löytyi!
Huomaan osaavani edelleen kirjoittaa Bloggeriin, mutta luulenpa, että muutamia muutoksia on ohjelmaan tullut. Pitää tutkia niitä.
Muuten, kävin maanantaina tsekkaamassa luokkaani. Olin saanut toukokuussa dataprojektorin ja jotta homma toimisi, tarvitaan monenlaista. Kaupungin sähkömiesten pitää laittaa lisätöpseliä ja vetää piuhaa, kattoteline tykille tarvitaan ja se pitää kiinnittää kattoon. Aktiivikaiuttimet tarvitaan, ja kaiuttimet on tilattu Kiinan toukokuiselta maanjäristysalueelta. Päätin piipahtaa luokassa pienin odotuksin, jottei mahdollinen pettymys olisi kovin suuri. Niinpä iloa piisasi kun tykki törötti katossa ja sähköt oli kunnossa.
Tästä alkaa uusi mielenkiintoinen vaihe, kun verkon aarteita voi oikeasti käyttää oppitunneilla.