keskiviikko 9. toukokuuta 2007

Avointa menoa


Kerroin käyneeni Hämeenlinnan ITK-päivillä. Ekakertalaisena oikein mielenkiintoinen kokemus. Kouvolan TIKEn kokouksessa sain kertoa päällimmäisiä tunnelmia. Niitä tässä muutama.
  • Verkko-opetusta kehitetään monella rintamalla. Osin suljettujen oppimisympäristöjen (Helsingin Fronter, Moodle tai Opit monessa paikassa) avustuksella mutta ilahduttavasti myös verkossa avoimesti. Opetushallitus tarjoaa paljon ilmaisia eväitä opettajille ja verkko-opetuksen ja sulautetun opetuksen pioneerit pitävät Intenetiä "opemateriaalimappinaan"
  • Opetusteknologia kulkee pedagogiikan mukana. Tavoitteena on, että tieto-ja viestintätekniikkaa voisi hyödyntää myös luokkaopetuksessa ja lähiopetuksessa. Verkon aarteet eivät ole suinkaan vain etäopiskelijoita varten. Siksi dataprojektori ja verkossa oleva tietokone alkavat olla välttämättömiä. jossain vaiheessa dokumenttikamera kenties syrjäyttää piirtoheittimen...
  • Avoimet ohjelmat (Open Office, linux-pohjainen käyttöjärjestelmä Ubuntu ja sen kouluun sovitettu versio edubuntu, OPH:n VALO eli vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat) kohtuullisen raskaasti hinnoiteltujen lisenssien sijasta alkavat kiinnostaa. Käyttövarmuuteen ja helppouteen kun satsataan niin koulumaailmassa näihin siirryttäneen enenevässä määrin. Rahaa voisi jäädä vaikkapa edellä mainittuun dokumenttikameraan...
Näistä kertoilin ja näin kokouksessa eka kerran ubuntun toiminnassa. Naapurikoulun kollega käyttää sitä ja mikrotukihenkilömme oli asentanut sen vanhahkoon koneeseen hänelle luokkaopetusta varten. Näytti rakas tuttu "tulikettuni" toimivan siinä mainiosti selaimena. Sen verran mielenkiintoiselta homma vaikutti, että tutkin alustavasti tietoja ubuntusta. Nimi tulee afrikkalaisesta ajattelusta ja tarkoittaa jotain "jakamista, auttamista, inhimillisyyttä ihmisten välillä", se voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle". Kivaa!

3 kommenttia:

Osku kirjoitti...

Asensin itsekin kotona yhdelle vanhalle koneellemme Ubuntun. Hienosti pelittää. Ubuntun mukana asentuvat mm. seuraavat ohjelmistot: OpenOffice 2.2., Gimp, Firefox, Evolution-sähköpostiohjelma sekä mediasoitin, cd-kopiointityökalu ja muutamia muita.

Asentaminen on helppoa. Ei vaadi mitään osaamista tietokoneiden suhteen (paitsi että osaa klikkailla hiirtä) :-D Minulla on Ubuntu CD:llä, josta sitä voi kokeilla Windowsin päällä ja jos tykastyy, asentaa sen siitä. Tuon sen vaikkapa 18.8. VESOomme, jos haluat.

Saila kirjoitti...

Kiva! Tuo vaan. Sain edubuntu-CD:n tuolta Hämeenlinnan ITK-päiviltä. Onkos netistä ladattava ja sinun CD-versiosi sama juttu?

Osku kirjoitti...

Kyllä ne ovat samat, netistä itsekin latasin. Ajattelin, että säästäisit lataamisen vaivan, sillä itselläni me ni lataamiseen 1 megan yhteydellä n. 1,5 tuntia.