lauantai 26. toukokuuta 2007

Mediapöytä

Syksyllä 2006 teimme tuloksellista tiimityötä. Mikrotukihenkilö, atk-suunnittelija, minä, rehtori ja kalustonhoitaja. Lopputulos on jotakuinkin tämän näköinen.
Nimeä mietittiin; ATK-vaunu, mediakärry ja vaikka mitä. Lopulta nimeksi tuli mediapöytä. Saimme kasaan kaksi mediapöytää. Ne on itse rakennettuja, alahyllyllä on tilaa aktiivikaiuttimille (vanha), vähän ylempänä VHS/DVD -soittimelle. Pöytätasolla on kannettava tietokone ja pienet tietokonekaiuttimet ja ylätasolla dataprojektori. Dataprojektorit piti ostaa ja pöytä rakentaa, muut laitteet haalittiin kasaan sieltä täältä. Lopulta kaikki kytkettiin valmiiksi monen töpselin jatkojohtoon (10 m pitkä, jotta varmasti ylettää joka luokassa sähkörasiaan) ja tietokoneeseen laitettiin datakaapeli, "nettipiuha", jolla myös oli riittävästi pituutta. Tein yksinkertaiset "vaihe vaiheelta" käyttöohjeet, jotka liimasin kontaktimuovin avulla pöydän kulmaan. Tarrakirjoittimella tein kaikkiin kriittisiin paikkoihin ohjeita ("muistitikku tähän","poista ensin linssinsuojus" jne.)
Ideana on, että opettaja voi käyttää Internetiä tai näyttää videoita/ DVD:tä mahdollisimman helposti. Sähkötöpseli seinään ja haluttuihin laitteisiin virrat päälle ja a vot!
Lähes kaikki opettajat ovat käyttäneet pöytiä tämän lukuvuoden aikana ja palaute on ollut myönteistä. Tulevaisuuden visiona on saada kiinteitä systeemejä luokkiin. Siirrettävät mediapöydät ovat kuitenkin oiva ratkaisu tässä vaiheessa.

2 kommenttia:

Jh kirjoitti...

Kiitos Vinkistä Saila,

Kävin Suomen koulupalvelun sivuilla katselemassa heidän visioitaan ja kehitystöitään. Tuo mediapöytä vaikutti fiksulta jutulta. T:Jukka

Saila kirjoitti...

Kiitos kehusta, Jukka :)
Helpot ohjeet on a ja o. Pitää ajatella etukäteen tarkasti opettajan kannalta ja pyrkiä siihen, että ex tempore -käyttäjäkin uskaltaa ottaa pöydän luokkaansa. Meillä ei ole kaikissa luokissa myöskään seinässä aktiivikaiuttimia, joten kaiuttimet kulkee mukana pöydän alatasolla.
P.S. Mobiilikokeilusi kuulostaa mielenkiintoiselta. Vanhamallisen kännykän käyttäjä kuuntelee silmät ymmyrkäisinä tuota.