perjantai 26. syyskuuta 2008

Innolla tunnille

Vaikka koen opettajana olemisen olevan suorastaan kutsumukseni, on yhdentoista vuoden työsarka välillä puuduttavaakin. Siksi on kiva löytää kaikenlaista mielenkiintoista, joka pitää virettä ja intoa yllä.
Tällä hetkellä istun valvomassa koetta, silmäilen lempeästi opiskelijoita, jotka ahertavat etiikan kokeen kimpussa ja samalla kirjoitan näppärällä kannettavalla pientä raporttia viimeisen kuukauden kokemuksista uusien työvälineiden (kannettava tietokone, hyvä muhkeaääninen kaiutin ja dataprojektori katossa) kanssa. Tässä päällimmäiset:
  1. Olen toiminut monen muun opettajan kanssa sivutoimisena kopiokoneen korjaajana. Milloin on tukos tai muu ongelma, joka estää monistamisen. Viimeisen kuukauden aikana en ole kopioinut yhtään ongelmajätekalvoa ja monistepapereidenkin määrä on puolittunut. Stressikin koneen toimimattomuudesta on ainakin puolittunut, samoin välituntien käyttö kopioimiseen.
  2. Vanhat muistiinpanokalvot muuttuvat joka tunti OpenOffice Impressillä kirjoitetuksi. Samalla tiivistän, muutan ja editoin vanhoja muistiinpanoja. Talletan ne muistitikulle, kannettavalle omaan salkkuuni ja mahdollisesti vielä koulun sisäiseen verkkoon., johon koneelta on yhteys. Yksikään opiskelija ei ole valittanut epäselvästä käsialasta, muutama kommentti on tullut näppäilyvirheistä :)
  3. Psykologian tunnilla olemme hyödyntäneet mm. youtuben mustavalkoisia videopätkiä Zimbardon vankilakokeesta ja Milgramin tottelevaisuuskokeesta. Lisäarvoa kirjan kuville ja tekstille.
Nyt tarvitsisin apua yhteen juttuun: Kirjasarjan opemateriaali on PDF-muotoisena. Haluaisin lopettaa materiaalin monistamisen ja kalvoiksi kopioimisen. Kuinka saisin heijastettua haluamani suoraan sähköisesti opiskelijoille??? Ilman että tarvitsee vierittää 40 sivua ja hakea oikeaa kohtaa, zoomata ja suurennella joka klippi erikseen seinälle.Esim. yhden tehtävän, tekstin tai graafisen kuvion osaan irroittaa leikepöytä-tms. juttua apuna käyttäen Adoben Readerillä. Mutta mitäs sitten? Ainakin eka yritykset liittää klippi OpenOffice Impressiin tuotti rasteroituneen valokuvan ja tekstin tarkkuuskin heikkeni. Osaako kukaan neuvoa?

Ei kommentteja: