maanantai 29. syyskuuta 2008

peedeeäffää opettelemassa

Olenpa ensimmäistä kertaa tutustunut "kunnolla" pdf-tiedostojen käyttöön. Tarve tähän tuli, kun sopivia kalvopohjia ja tehtäviä on opettajanmateriaalissa sähköisessä muodossa, mutta pdf-tiedostoina. Tiesin kyllä, että lukemiseen tarvitaan esim. Adobe Readeria, mutta muuta en oikein tiennytkään. Tässä muutaman päivän aikana oppimaani (tai luulemaani, kunnes tosin todistetaan)
  1. Ilmaista ohjelmaa, jolla voisi luoda uuden pdf-muotoisen tiedoston editoimalla esim. openmateriaalin graafisia kuvioita leikkaa - liimaa -systeemillä, ei taida olla.
  2. Voin Readerillakin leikata tekstiä leikepöydälle ja tallettaa sen kalvopohjaksi OpenOfficen Impressille (esitysohjelma, vastaa PowerPointia). Siellä sitä voi muokata ja esim. muokatun animaation avulla saan "ranskalaiset" ilmestymään yksi kerrallaan esille. Jos haluan hienostella, voin viedä sen uudelleen pdf-tiedostoksi, jolloin katseluun tarvitaan taas Adobe tai muuta lukijaohjelmaa.Tekstin kohdalla resoluution tms. parannus ei ole kovin näkyvä, kuvan kohdalla se on suurempi.
  3. Graafiset taulukot, valokuvat ja muut kuviot voin kyllä kuvata "kameranappulalla" (snapshot) mutta niiden laatu heikkenee huomattavaksi Impressiin vietäessä, vaikka sitten veisin ne Impressin avulla takaisin pdf-muotoisiksi.
  4. Siispä opettelin Readerin zoomaustyökaluja. Klikkaamalla zoomausta ja kuvion keskustaa, saan sen aika hyvin esille. Samoin "sovita sivu" ja "sovita leveys" -nappulat auttavat.
  5. En halua opiskelijoiden näkevän kaikkea mitä rullailen ja zoomailen, joten dataprojektorin "freeze" -nappulaa painamalla edellinen kuva "jäätyy" seinälle ja minä voin penkoa muistitikun salkusta seuraavan kuvan tai rullata rauhassa pdf-opeoppaasta sopivan kuvion esiin. Sitten taas freeze ja voilá - uusi juttu on tyylikkäästi esillä :D

Ei kommentteja: