maanantai 5. maaliskuuta 2007

Paastonaikaa

Kirkkovuodessa vietetään paraikaa laskiaisesta alkanutta ja pääsiäisaamuun kestävää paastonaikaa. Vaikka asian ymmärtäisi aivoillaan, oppii kroppakin tuntemaan arjen ja juhlan eron, kun paaston jälkeen on herkkujen ja juhlan aika.
Paasto ei välttämättä tarkoita kevyempää ja yksinkertaisempaa ruokavaliota. Paastota voi myös sohvaperunana olosta, iltapäivälehtien ostosta, valittamisesta, kahvista tai mistä tahansa sellaisesta, johon kokee tulleensa väärällä tavalla riippuvaiseksi.
Viime viikko oli meidän perheessä nettipaastoa. Riehuimme Rukan rinteillä ainakin kuusi tuntia päivässä emmekä päässeet tietokoneille. Naureskeltiin etukäteen vähän, että "ans' kattoo, kuinka meidän käy, tuleeko vieroitusoireita". Minä en päässyt omalle enkä muiden blogeille, muuta perhettä koukuttavat HatTrick ja World of Warcraft jäivät oman onnensa nojaan. Ihan terveellinen kokemus, varsinkin kun pakkomielteinen nettiriippuvuus on todellinen ongelma monille. On siellä niin paljon kaikenlaista mielenkiintoista.
Huomasin opiskeluaikojeni ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön, YTHS:n sivuille ilmestyneen ohjeita nettiriippuvuuden hoitoon (kun minä opiskelin viime vuosituhannen puolella, pc-koneet olivat juuri tulleet markkinoille, terveysongelmia ei asian suhteen vielä ollut).
Ilmeisesti jotkut ihmiset ovat herkempiä ratkeamaan riippuvaisiksi kuin toiset. Osa riippuvuuksista on vakavia, koska ne tuhoavat terveyttä, ihmissuhteita tai taloutta. Puhutaan esimerkiksi nettipokerin pelaajista, jotka pelaavat velkarahalla ja saattavat itsensä konkurssiin. Suunnitellaan lakimuutosta, joka rajoittaisi nettipokerin pelaamista. Tätä lakialoitetta osa taas vastustaa tiukasti, nettiadressissa on paljon allekirjoituksia.
Tekaisin vielä testin, joka sanoi minun olevan todennäköisesti netin kohtuukäyttäjä ilman suurempia ongelmia, mutta lupasi kyllä kertoa lisää nettiriippuvuudesta...

Ei kommentteja: