maanantai 12. helmikuuta 2007

Mikä oli "Nöpö"

Nöpö oli eka tietokoneeni vuosimallia 1988. Se oli lerppukone, mustakeltainen näyttö ja huikea 40 megan kiintolevy (kaikissa pc-koneissa ei ollut kovalevyä ja opettaja joka minulle maahantuomaansa konetta kauppasi sanoi, että pärjään tällä tosi kauan...)
Muistan epätoivon tunnit, kun yritin ilman mitään kunnon koulutusta ja opastusta saada konetta toimimaan ms-dos-kielellä. format, delete, copy-komennot, a:asemalta c:lle... jos munasi, saattoi tuhota parilla näppäilyllä koko koneen ohjelmat.
Windows-kuvakkeiden tulo oli tosi suuri muutos. Senkun hiiri-olennolla klikkaili kuvia. Pasianssinpeluulla oppi hiiren käyttöä ja graafisesti pasianssit olivat ihan upeita aiempaan palkkikuvaan verrattuna. Mikä käytön helppous! Ei enää ms-dosia!
Sitten tuli Suomeenkin kotisivuinnostus! Todella monet tekivät kotisivuja ja antoivat luovuuden kukkia. Minä seurailin toisen olkapään takaa kotisivujen tekoa, itse en jaksanut käydä opettelemaan HTML-kieltä.
Blogien tulo on mielestäni samanlainen helpotus kuin Windows aikoinaan. Toimii vaikka ei ohjelmointikieltä oikein osaakaan. Helppoa, senkun kirjoittelee ja klikkailee "liitä kuva" tai "linkki"-nappuloita.
Joidenkin "asiantuntijoiden" ylimielinen asenne blogeihin voisi selittyä osin sillä, että siinä ei tarvitse osata ohjelmointia ja siten on jokamiehen käytettävissä. Minusta taas on hienoa, että sitä mukaa kuin eri ohjelmat kehittyvät, kehittyy niiden helppous ja käytettävyyskin.
Tässä verkko-oppimisseikkailussa olen jo tutkinut monenlaisia palveluita ja useimmista selvinnyt ihan kokeilemalla ja klikkailemalla. Jumiutumisia ja isoja ongelmia ei ole tullut (Annen neuvot ja vinkit ovat auttaneet paljon) Tämä ei kerro niinkään omista nörttitaidoistani kun ohjelmien käyttäjäystävällisyydestä.
Mitäs Nöpölle kävi? No muutama vuosi sitten joutui jäteasemalle. Nykyiselle koneelle ei ole nimiä annettu, mutta ekan tietokoneeni muistan varmaan aina.

Ei kommentteja: