maanantai 18. helmikuuta 2008

Sosiaaliset opettajat verkossa


Oman koulun viimeisimmät kuulumiset liittyvät Moodlessa olevan Rehtorin kanslian käytettävyyden paranteluun. TVT-tukihenkilönä ja moodevastaavana autan vielä paria opettajaa moodlen saloihin. Näytän heille, kuinka helppoa tunnusten haku ja kanslian keskustelufoorumien käyttö on. Lähes kaikki opettajat siellä jo ovatkin, muutamat ovat tehneet lähinnä lähiopetuksen tueksi moodle-kursseja.

Opeporukkamme on varmaan keskimääräistä sosiaalisempaa ja puheliaampaa. Sitä olen itsekin. Onkin haaste yrittää selittää, miksi mielestäni verkkokeskustelu voi jossain tapauksissa jopa voittaa kasvokkain keskustelun. Varsinkin nyt, kun abit ovat lähteneet ja opettajilla vähemmän tunteja, on vaikeaa saada porukkaa jakamaan näkemyksiään saman pöydän ääreen. Opekokouksissa kyllä keskustellaan, mutta yleensä siellä pyritään ratkaisuihin, eikä hitaammalle hauduttelulle ole aikaa.

No, molempia tarvitaan, en todellakaan ajattele, että koko opettajakuntaa koskevan keskustelun voisi siirtää verkkoon :)
Ajatelkaa niitä hymiöiden määrää, jota tarvittaisi, että lukija ymmärtäisi oikean sävyn, sen tunnepuolen, jonka kirjoittaja viestiinsä haluaa. Esimerkkejä on siitä, kuinka lyhyt ja asiallisesti asiassa pysyvä email-viesti on tulkittu tylyksi ja loukkaavaksi, vaikka se ei sitä ole tarkoittanut olla. Verkkoviestintä ei ole helppoa - ei se ole helppoa aina kasvokkainkaan.

Bye the way: ENorssista löytyi mukava keittokirja aloitteleville verkko-opettajille.

Ei kommentteja: