sunnuntai 4. helmikuuta 2007

Uusin kokeilutvt_cmap_kuva, originally uploaded by Sailankuvat.

Testasin Cmap-ohjelmaa, jolla voi laatia käsitekarttoja. Käytin sitä jäsentääkseni TVT-tukihenkilönä toimimista ja etenkin koulutuksen myötä suurimman innostukseni kohteeksi joutunutta sosiaalista webbiä, web2.0:aa.
Cmap tallettaa kartat sellaiseen tiedostomuotoon, jota en osaa hyödyntää. Talletinkin kartan kuvatiedostona jpeg-muodossa ja lähetin eilen perustamalleni tilille flickr-palveluun verkkoon. Siellä annoin luvan linkittämiseen blogilleni ja nyt kirjoittelen paraikaa flickr-ohjelmassa ja lähetän käsitekartan kommentteineen blogille. Ihan jännää! Ainoastaan hyperlinkit ei oikein onnistu täältä käsin, luulen, että editoin tekstiä niiltä osin Bloggerissa, jonka editointityökalu on simppeli. Kokeillaan!

Muuten sujui, mutta hienot pikkukuvat, jotka ovat cmapissa linkkejä, eivät toimi kartan ollessa kuva-muodossa. Pitäisi saada tallennettuna web-sivuna, luulen. Mutta sitten en saa upotettua sitä Bloggeriin... hmm.

8 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Vautsi! Olet tosi nopeasti oppinut kutomaan verkkoja myös ohjelmien välille. Cmap pitä tallentaa pavelimelle, jos haluaa siitä dynaamisen. Dynaaminen tarkoittaa sitä, että voit muokata kartaa ja sitten myös linkit toimivat. Kysyn Kuuselan Juhalta vähän neuvoja, hän tämän ohjelman vinkkasi minulle ja taitaa hyvin. Mutta siis kun tallennat ensinnä siihen kummalliseen cmap-muotoon koneellesi, niin pääset samaa kartaa muokkailemaan uudelleen.

Saila kirjoitti...

OK, jotain palvelinjuttua ajattelinkin ohjelman valikkoja tutkiessani. Hienoa jos saat vähän lisää tietoa. Surffailin googlen avulla Cmap ja ohjeet hakusanoilla. Löysin esim. vinkin, että kartta tulisi tallettaa kuvatiedostona png-muotoon. Se oli ihan outo, mutta selvisi, etä on gif-tiedoston kehittyneempi muoto. Toimii Bloggerin kuvatiedostoformaattinakin. Kokeilin ja sain sen saman kartan liitettyä Bloggeriin hyvin. (Poistin sen kyllä saman tien.) Stilisoin vähän nuolenpäitä ja yritin poistaa kysymysmerkkilaatikoita (kun en tarvinnut apusanoja) siten, että laitoin pisteen tai ajatusviivan laatikon kohdalle. Jos yritin poistonäppäimellä saada kysymysmerkit katoamaan,lähti koko viiva.
Oisipa hienoa, jos OPH antaisi opettajille palvelintilaa karttoja varten! Toimiihan ne usein kuvanakin riittävän hyvin, dynaamisuus olisi kuitenkin upea lisä.
Mietin myös esim Moodlen palvelinta. Pitääpä kokeilla, huolisiko se tiedostona serverille cmappia. Kokeilu on kivaa mutta tässä asiassa taidot ei ihan meinanneet riittää ja lievä tuskastuminen yllätti.
Onneksi on ihana virtuaaliverkosto, josta tämä pieni hämähäkki saa tukea eikä tipu kovin kauas...

tuula kirjoitti...

Hei Saila, sinulla on välkkyjä ajatuksia ja vertauksia. Itse olen visuaalinen tyyppi ja kaikki kuvat täydentävät parhaiten karttaani.

Olen miettinyt kuvaprobleemeja myös. Esim. kuinka saan toisen moodleen kuvan esim. suoraan keskustelualueelle -jos en halua laittaa liitetiedostona. Tuo flikr lienee yksi keino....?

Kutomisiin terv.Tuula

Anne Rongas kirjoitti...

Olen laittanut pienen sivun Flickristä. Siitä voi saada vähän vihiä. :-) terkkuja sinne Kouvolan suunnalle!

Saila kirjoitti...

Hei Tuula ja Anne sekä muutkin!
Tuo kuvien, videoklippien, podcastien tai muiden äänijuttujen tallennus on ehkä hankalaa.
Mihinkäs pistät talteen, jos ei ole oman koulun tai pedanetin serveripalvelua? Moodlesta ei saa ulos linkitettäväksi tiedostoja. Flickr toimii hienosti kuvien talletukseen (powerpointitkin kuvamuotoon jpeg tallennettuna)Mutta mites käsitekartat dynaamisessa muodossa, nuo cmapit tai videot Annen käyttämässä Flash-jutussa? Mietin esim. omaa kotisivutilaa. Auttaisikohan se?

Tuula kirjoitti...

Hei Saila ja Anne sekä muutkin!

Ekaksi kiitos Annelle, ratkaisit kuvarobleemini. Flikr auttoi kun Anne auttoi. En ollut tajunnut, että kuvissa on polku sisällä. KIITOS!

Tää läpinäkyvyys ja jakaminen tuntuu tosi hyvältä. Kun vaan tyhmänä kyselee ...... viisastuu?

Niin mihinkäs pistät talteen nuo isot tiedostot. Meillähän on se oppimateriaalipankki, mutta sinne viemisen ehtona ainakuin mulla on jonkinlainen kynnys... Onko paikkaa mihin voisi laittaa matskua (videot, äänet) ilman sensuroimisajatusta. Esim Sailan esittämä kotisivu???

Saila kirjoitti...

Tutkipa tuota Diinoa, pari kirjoitusta ylempänä. Sieltä saa ainakin 2 gigatavua tallennustiaa ja tiedostomuotoja ei ole muistaakseni rajoitettu. Tiedostoon tulee oma webosoite tyyliin diinoweb.jotain...
Testasin sitä ja vaikutti ihan hyvältä tallennuspaikalta.

Maurelita Pligaa kirjoitti...

Hauska tutustua blogiisi ja tervetuloa Flickriin ! Mielenkiintoista juttua täällä. Olen itse blogittanut pitkään mutta nyt alan kiinnostua aiheesta myös työni puolesta ja olen kahlaillut lukemassa lähinnä ranskalaisia blogeja. Suomenkielisiin tutustun pikkuhiljaa ; tämä käy minulle myös kielihuollosta !

*vilkutus Pariisista*