perjantai 2. helmikuuta 2007

Hyvä paha Powerpoint

Olen lueskellut kriittisiä blogikirjoituksia Powerpoint esityksistä. Tottahan se on, että jos kaikki kalvosulkeiset muuttaa tiheällä kirjoitetuiksi räikeän värisiksi, tehosteita paukkuviksi diaesityksiksi, niin meinaa pää hajota opiskelijoilta heti uutuudenviehätyksen mentyä ohi. Eikä se ihmisen ajattelukaan ole "ranskalaisia täpliä allekkain otsikon alla" -mallidian tapaista. Ajatus kulkee pikemminkin assosiaatiosta toiseen salamavauhtia, välillä palaten edelliseen ajatusatomiin ja sitten pompatessa isompiin yläkäsitteisiin ja takaisin yksittäisiin esimerkkeihin. Ei siis siististi numeroituina tärkeysjärjestyksessä, jolla lailla Ppt-diat usein rakentuvat.

Toisaalta moni opettaja haluaisi oppia Powerpointia saadakseen esteettisemmät "kalvopohjat" opetuskäyttöön ja alkaa tvt:n opetuskäytön siitä. Se on mainio alku. Samalla tallentuu materiaalia, luentopohjia, muistiinpanopohjia yms. sähköiseen muotoon ja mahdollistuu vaikka materiaalin jako laajemmallekin foorumille kuin oma luokkahuone.

Tekijäoikeudet verkkoon laitettavaan materiaaliin ovat niin ehdottomat, että käytännössä ei kukaan saisi tehdä oikein mitään teokselle. Luoville tuotoksille suunniteltu, tietyt oikeudet pidättävä ja tietyt pois luovuttava Creative Commons-lisenssi tuntuukin perustellulta.

Tuon Slidesharen lisäksi lienee muitakin työkaluja Powerpoint-diojen esillepanoon verkossa. Meidän käyttämämme Moodle ilmeisesti tallettaa esityksen ja kurssialustalle opettaja tekee linkin Ppt-esitykseen. Käyttäjällä/ opiskelijalla pitää olla Ppt-ohjelma omalla koneellaan, jotta saisi Moodlesta aineiston auki. Opiskelija voi tietysti ladata Powerpoint Reader ohjelman koneelleen tai käyttää ilmaista Open Office -pakettia, jonka Impress-ohjelma vastaa kohtuullisen hyvin Powerpointia. Saisinkohan diat Moodleen jotenkin "levälleen" tai samalla lailla kuin edellisessä blogissa "sulautettuna" ruutuun?

Lueskelin blogia, jossa amerikkalainen bisnesmies antoi Ppt-esityksille 10/20/30 säännön.
  • Yhteen esitykseen ei enempää kuin 10 diaa
  • Selityksiin pitää riittää 20 minuuttia
  • Fonttikoko pitää olla ainakin 30 pikseliä
Ehkä johtuu opetettavista aineistani (ue, ps, fi), että ei oikein mikään, saati sitten Powerpointit ole mielestäni joko hyvää tai pahaa. Tällainen lohkominen on jotenkin lapsenomaista tai fundamentalistista ajattelua. Mieluummin ajattelen, että olioissa yleensäkin, myös Powerpointeilla on hyvä sekä paha puolensa. Sitten opettajan idealismilla ajattelen, että hyvää pitää kasvattaa ja pahaa pitää aisoissa. Myös TVT:n käytössä :)

Jere Majava kirjoittaakin samassa, vuoden 2004 lopussa julkaistussa verkkolehdessä:
"Opetusteknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia tiedon esittämiseen ja välittämiseen. Tietotekniikan suurin lupaus opetuksen kehittämiselle on kuitenkin vuorovaikutteisuuden lisääminen uusien välineiden ja kanavien avulla. Informaatioteknologia onkin jo synnyttänyt uudenlaisia, vuorovaikutteisia opetus- ja oppimismuotoja erityisesti verkko- ja etäopetuksessa."

5 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, tiedän yhden asian, joss PowerPoint on ihan kätevä. Sillä voi tehdä kuvia helposti. Diat saa tallennettua jpg-muodossa, kun ottaa tallenna nimellä ja valitsee pudotusvalikosta tallennusmuodoksi jpg:n. Sitten kun laittaa kuvadiat Flickriin ja linkittää vaikka blogiin, saa ne nätisti kuvina alekkain. Flickrhän muuntaa kuvakoonkin useaan muotoon. Pienellä kikkailulla Flickristä pystyy myös tuomaan diaesityksen blogiin... on tullut kokeiltua, mutta tuo SlideShare on kyllä ihan hyvä. Sitten jos haluaa selostukset päälle, niin BB FlaschBack Express, jonka sai Kotimikron 1/07-numerosta ilmaiseksi (maksaa n. 30 €) ja tulos on tällainen (laita äänet päälle).

Unknown kirjoitti...

Olipas kiinnostava juttu. Pitääpä mennä tutkimaan lähikaupan hyllyä, josko Kotimikro-lehti olisi vielä saatavilla. Ihanaa on myös se, että olet vieraillut blogillani kommentoimassa. Minä kun olen ihan innostunut ja tuntuu, että kanssainnostuneita ei oikein löydy läheltä. Onko tämä kuin tuuleen huutelisi? Vai onko "lurkkijoita" eksynyt blogille? Vai onko tämä minun ja sinun vuorovaikutuskanava? No, minulla on ainakin kivaa. Pistin kävijälaskurinkin, jotta saisin jonkun käsityksen klikkailijoista.

Flickr on ollut vielä kokeilematta, kun sopivia photoja ei oikein ole mulla ollut. Tuon vinkin jälkeen alan ehdottomasti pistää jpeg-muotoisia Powerpointeja sisään. Hyvää viikonloppua!

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, kysele sitä Kotimikroa tutuilta, se ei enää ole myynnissä :-(, kohta ilmestyy jo 3/07. On muuten tosi hyvä lehti, ei mikään tietsikka-alan tekniikan maailma, kuten ne monet muut. Ks. Tietokonelehtien listaa.

Verkon uusien juttujen opetuskäyttö on vielä niin uutta monille. Minä kirjoittelin blogeja melkein 2 vuotta, ennen kuin kukaan kommentoi mitään. Ihmiset yleensä pelkää laittaa omia juttuja avoimeen verkkoon, mutta oikeasti esim. plokia ei kukaan löydä, jos ei Blogilistalle laita. Sinä olet oppinut tosi nopeasti tätä hommaa ja kirjoitat niin kiinnostavia juttuja, että ei varmaan tarvi tuuleen huudella vuosikausia. Linkitän taas juttuusi, tämä powerpoint on kiinnostava aihe!

Valkoista valkoista lauantaita ja jatketaan kehittelykokeiluita!

Unknown kirjoitti...

Tutkin tietokonelehdet-linkkiäsi (on ihan mainio tuo verkkokirjanmerkki-del.icio.us )ja ilokseni totesin Kotimikro-lehden kotisivuilta, että K-CD 3:ssakin on tuo mainitsemasi BB Flash Express. Meille tuli kotiin varmaan 10 vuotta mainittu lehti. Nyt on ollut pari vuotta taukoa. Muistinkin, että samoja apuohjelmia oli useammassa rompussa.
Pitää harkita tuota Blogilistalle liittymistäkin. Nyt maitokauppaan!

Erja kirjoitti...

Tiedoksesi vain Saila: ette ole Annen kanssa ihan kahden. Olen täällä oppimassa, mutta kun ei ehdi itse kokeilla on vaikea kommentoida itse asiaa. :)